OISTERWIJK – De zes wiskundetalenten die in juli Nederland mogen vertegenwoordigen op de 65e Internationale Wiskunde Olympiade zijn dit weekend geselecteerd. In vijf rondes, verspreid over anderhalf jaar, hebben de teamleden ruim 6400 anderen achter zich gelaten. Deze zomer zullen zij het in Bath, Verenigd Koninkrijk, opnemen tegen meer dan zeshonderd andere scholieren uit ruim honderd andere landen.

Deze week vond op Landgoed De Rosep in Oisterwijk de laatste selectie- en trainingsweek van de Nederlandse Wiskunde Olympiade plaats. De selectieperiode, die al in november begon na de nationale finale, werd hier door twaalf deelnemers afgesloten met een laatste onderlinge krachtmeting. Op drie dagen kregen zij steeds vier uur de tijd om vier lastige opgaven op te lossen. De volgende zes leerlingen wisten bij deze toetsen de meeste punten te behalen en zullen Nederland vertegenwoordigen in Engeland:

  • Bas Capel (18 jaar, Deventer, 6 vwo, Gymnasium Apeldoorn)
  • Felix Hamoen (17 jaar, Utrecht, 6 vwo, Leidsche Rijn College, Utrecht)
  • Naïm Hofstede (15 jaar, Makkum, 3e klas)
  • Tobias Kristiansen (17 jaar, Leiden, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Socrates, Leiden)
  • Yanniek Nitescu (18 jaar, Eindhoven, 6 vwo, Huygens Lyceum, Eindhoven)
  • Ryan Staal (17 jaar, Barendrecht, 6 vwo, Erasmiaans Gymnasium, Rotterdam)

Als winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat mee naar Engeland:

  • Wendy Huang (16 jaar, Eindhoven, 5 vwo, Huygens Lyceum, Eindhoven)

Deze prijs is bestemd voor jong aanstormend talent, en wordt beschikbaar gesteld door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld. De wedstrijd bestaat uit opgaven die zelfs voor professionele wiskundigen zeer uitdagend kunnen zijn. De zes teamleden hebben de afgelopen jaren dan ook veel training gehad om straks in Engeland een goede prestatie neer te kunnen zetten. Alle teamleden hebben bovendien ook al ervaring opgedaan met internationale wiskundewedstrijden: Bas en Yanniek deden vorig jaar al mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade en behaalden daar een zilveren respectievelijk bronzen medaille. Tobias behaalde bij de afgelopen Benelux Wiskunde Olympiade (BxMO) een gouden medaille, terwijl Felix en Ryan daar zilver behaalden. Naïm had vorig jaar brons bij de BxMO. Wendy heeft dit jaar meegedaan aan de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO).

Op 6 juli vertrekt het team naar Bath voor de teamtrainingsweek. Op 14 juli begint de internationale olympiade, met de officiële openingsceremonie op 15 juli en de wedstrijd op 16 en 17 juli. De leerlingen krijgen op beide dagen vierenhalf uur de tijd om drie opgaven van zeer hoog niveau op te lossen.

Het Nederlandse team wordt begeleid door Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum), Johan Konter (Universiteit Leiden en Optiply) en Nils van de Berg (Technische Universiteit Eindhoven).