Hoewel voorbereiding niet noodzakelijk is om mee te kunnen doen aan de eerste ronde, vinden sommige leerlingen en docenten het leuk om van tevoren te oefenen. Hieronder geven we enkele suggesties hiervoor.

Oefenboek Successtrategieën
Het boek Successtrategieën voor de Wiskunde Olympiade (Birgit van Dalen, Quintijn Puite, 2014) bevat tien strategieën die goed van pas komen bij de Wiskunde Olympiade. Leerlingen kunnen hier zelfstandig mee aan de slag. De opgaven in het boek komen uit eerdere wedstrijdrondes en staan op moeilijkheidsgraad gesorteerd. Hierdoor is het boek geschikt om mee te oefenen voor zowel de eerste als de tweede ronde. Voor meer informatie en bestellen, zie de aparte pagina over het boek.

Puzzelspel
Het puzzelspel (2023) bevat opgaven uit de eerste rondes van de Wiskunde Olympiade van de jaren 2015 tot en met 2022. De opgaven zijn op onderwerp ingedeeld en op handige kaarten gezet. Het eerste editie uit 2011 bevat alle A-opgaven van de eerste rondes van de jaren 2000 tot en met 2010. Voor meer informatie, zie de aparte pagina over het puzzelspel. (Beide edities zijn helaas uitverkocht.)

Oude eerste rondes
Alle eerste rondes vanaf 2000 zijn te vinden in ons wedstrijdarchief.

Van de eerste rondes van 2006 t/m 2008 is er een boekje met uitwerkingen speciaal gericht op onderbouwleerlingen.

Oefenboek met theorie
Het boek De Nederlandse Wiskunde Olympiade – 100 opgaven met hints, oplossingen en achtergronden (eindredactie Jan v.d. Craats, 2002) bevat veel oude opgaven uit de periode 1980 tot 2000, gesorteerd op onderwerp met steeds een stukje theorie en een voorbeeldje erbij. Er is een pdf van dit boek beschikbaar. Dit boek is ook voor 10 euro (inclusief verzendkosten) te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met behulp van dit boekje kunt u een serie trainingsbijeenkomsten op school opzetten. Een voorbeeld van tien van zulke lessen is beschreven in deze werkwijzer (of de doc-versie om zelf aan te passen). Van de opgaven die in deze werkwijzer aan bod komen, zijn ook schetsmatige uitwerkingen beschikbaar die aansluiten bij de hints in het boek.

Na de eerste ronde

Van de hierboven genoemde materialen is het boek Successtrategieën voor de Wiskunde Olympiade ook zeer geschikt ter voorbereiding op de tweede ronde. Daarnaast kunnen leerlingen oefenen met de moeilijkste opgaven van de eerste ronde en natuurlijk met oude tweede rondes, te vinden in het wedstrijdarchief. Verder is ook het boekje De Nederlandse Wiskunde Olympiade – 100 opgaven met hints, oplossingen en achtergronden geschikt.

Leerlingen die uitgenodigd worden voor de finale, volgen ter voorbereiding vier bijeenkomsten op een universiteit. Het materiaal dat bij deze bijeenkomsten gebruikt wordt, is beschikbaar op de aparte pagina over de finaletraining.