Op vrijdagmiddag 10 november zijn de 15 winnaars van de 62e editie van de Nederlandse Wiskunde Olympiade gehuldigd. Tijdens de feestelijke bijeenkomst aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontvingen ook de medaillisten van de afgelopen EGMO en IMO een prijs. 

De prijswinnaars werden namens de TU Eindhoven hartelijk welkom geheten door rector magnificus Silvia Lenaerts. Daarna hield Frank Mulder van Rabobank een inspirerend betoog. 

Vervolgens stond een korte terugblik op twee internationale wiskundewedstijden op het programma. Bij de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO), eerder dit jaar in Slovenië, waren alle teamleden thuisgekomen met een bronzen medaille. Voor deze bijzondere prestatie ontvingen Allie Zong, Lieke van Dam, Damaris ter Haar en Katya Nikitchenko een certificaat en medaillepremie uit handen van Ivo Bodin van Optiver. Bij de International Mathematical Olympiad (IMO) in Japan afgelopen zomer was er eveneens voor alle teamleden een medaille. Bas Capel behaalde zilver; daarnaast was er brons voor Mads Kok, Daan de Groot, Yanniek Nitescu, Hylke Hoogeveen en Lance Bakker. De zes medaillewinnaars ontvingen hiervoor namens Platform Wiskunde Nederland een certificaat en medaillepremie uit handen van Jan Karel Lenstra. Ook was er aandacht voor het feit dat Nederland dit jaar maar liefst drie opgaven bij de EGMO en IMO had: drie van de hand van oud-deelnemer/trainer Merlijn Staps, met Daniël Kroes als co-auteur bij een van de opgaven. 

Namens de sponsors sprak Harold de Boer, directeur van Transtrend, de aanwezigen toe en nam hij ze voor het schoolbord mee in een getallenraadsel. De rest van de middag stond in het teken van de 62e editie van de Wiskunde Olympiade. De scholen die het beste hadden gepresteerd bij de eerste ronde ontvingen de scholenprijzen uit handen van voorzitter Peter Stevenhagen. De 15 prijswinnaars werden toegesproken door Heleen en Peter van der Ree van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW). Naast een geldprijs, beschikbaar gesteld door de NVvW, ontvingen de prijswinnaars een cadeau van Transtrend. Daarnaast kregen de beste meisjes onder de prijswinnaars een prijs namens European Women in Mathematics - the Netherlands (EWM-NL). 

Na een vooruitblik op het trainingsprogramma sloten we de bijeenkomst af met een borrel in de University Club. Voor de 30 genodigden voor het trainingsprogramma, onder wie de prijswinnaars, begon direct daarna het eerste trainingsweekend in Valkenswaard.