V.l.n.r. Mads, Jorik, Bas, Daan, Felix, Ilkka, Ryan, Naïm, Yanniek en LanceESCH-SUR-ALZETTE, LUXEMBURG – Dit weekend heeft zesdeklasser Lance Bakker (16) uit Hoofddorp de eerste prijs behaald bij de Benelux Wiskunde Olympiade in Luxemburg. Na de wedstrijd van viereneenhalf uur bleek hij alle vier de wiskundige problemen volledig te hebben gekraakt. De tweede prijs was voor Pierre Akin Dürrüoglu uit België met 27 van de 28 punten, gevolgd door zesdeklasser Mads Kok (15) uit De Meern met 23 van de 28 punten. In totaal deden de 30 beste wiskundetalenten uit België, Nederland en Luxemburg aan de wedstrijd mee. Uiteindelijk wisten alle tien de Nederlandse teamleden een medaille of eervolle vermelding te behalen.

De Benelux Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren uit België, Nederland en Luxemburg. Elk land wordt vertegenwoordigd door tien leerlingen, die vierenhalf uur de tijd hebben om vier opgaven op te lossen op het gebied van algebra, combinatoriek, meetkunde en getaltheorie. Voor elke opgave kunnen zeven punten worden verdiend.

De resultaten van de leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

  • GOUD (28 punten) – Lance Bakker, 6 vwo,  Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp
  • ZILVER (23 punten) – Mads Kok, 6 vwo,  Utrechts Stedelijk Gymnasium
  • BRONS (14 punten) – Daan de Groot, 6 vwo,  Dr. Nassau College Quintus, Assen
  • BRONS (13 punten) – Bas Capel, 5 vwo,  Gymnasium Apeldoorn
  • BRONS (12 punten) – Naïm Hofstede, 2 vwo,  thuisonderwijs
  • BRONS (12 punten) – Yanniek Nitescu, 5 vwo,  Huygens Lyceum, Eindhoven
  • BRONS (11 punten) – Felix Hamoen, 5 vwo,  Leidsche Rijn College, Utrecht
  • EERVOL (10 punten) – Ryan Staal, 5 vwo,  Erasmiaans Gymnasium, Rotterdam
  • EERVOL (10 punten) – Jorik van der Stouwe, 4 vwo,  Veluws College Walterbosch, Apeldoorn
  • EERVOL (9 punten) – Ilkka Kramer, 6 vwo,  Trevianum, Sittard

De beste helft van de leerlingen wint een medaille. Dit jaren zijn er 2 gouden, 5 zilveren en 8 bronzen medailles uitgereikt; van deze 15 gingen er 7 naar Nederland en 8 naar België. Leerlingen die niet genoeg punten halen voor een medaille, maar wel minimaal één opgave volledig oplossen, ontvangen een eervolle vermelding. Met een totaalscore van 142 punten blijft Nederland net 8 punten achter op België, dat met 150 punten het officieuze landenklassement aanvoert. Lance, Mads, Daan, Yanniek en Felix plaatsten zich vorig jaar ook voor het team en behaalden toen ook al een medaille; bovendien deden Lance en Mads afgelopen zomer mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade in Noorwegen en behaalden daar beiden een eervolle vermelding.

Mads (links) en Lance met hun zilveren en gouden medaille.Winnaar Lance had speciaal getraind op presteren onder tijdsdruk. “Dat hielp, zeker toen ik tegen het einde van de wedstrijd ontdekte dat twee van mijn oplossingen fouten bevatten. Gelukkig was er nog genoeg tijd over om deze te repareren.” Ook de wedstrijd lag hem goed: “Mijn favoriete onderwerp is meetkunde, en dit bleek achteraf de moeilijkste opgave die maar door vier mensen was opgelost.” Naast de wedstrijd was er ook een recreatief programma, met onder andere een bezoek aan het Science Center in Differdange en een avondprogramma met diverse bordspelen.

Het Nederlandse team werd begeleid door Dirk van Bree (promovendus in de wiskunde aan de Universiteit Utrecht), Ward van der Schoot (TNO Den Haag, afdeling Applied Cryptography and Quantum Applications) en Kevin van Dijk (student wiskunde en natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en winnaar van de Benelux Wiskunde Olympiade 2021).