PORTOROŽ, SLOVENIË – Allie Zong (17), Lieke van Dam (18), Damaris ter Haar (18) en Katya Nikitchenko (17) hebben deze week een knappe prestatie neergezet door alle vier een bronzen medaille te winnen bij de European Girls’ Mathematical Olympiad in Portorož, Slovenië. Zij zijn daarmee het eerste Nederlandse team ooit dat vier medailles weet te behalen bij deze prestigieuze wiskundewedstrijd.

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond plaats van 13 tot 19 april in Portorož, Slovenië. In totaal deden 213 deelneemsters mee uit 54 verschillende landen, waaronder 16 gastteams uit niet-Europese landen, zoals Australië en Brazilië. De EGMO is een jaarlijkse wiskundewedstrijd die georganiseerd wordt om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen vier en een half uur de tijd om drie zeer lastige opgaven op te lossen.

Voor iedere opgave waren zeven punten te verdienen. De Nederlandse deelneemsters hebben de volgende resultaten behaald:

  • 24 punten - Brons: Allie Zong (17 jaar, Veldhoven, 5 vwo, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven)
  • 18 punten - Brons: Lieke van Dam (18 jaar, Best, 6 vwo, Heerbeeck College Best)
  • 16 punten - Brons: Damaris ter Haar (18 jaar, Zeewolde, 6 vwo, Chr. College Groevenbeek Ermelo)
  • 16 punten - Brons: Katya Nikitchenko (17 jaar, Eindhoven, 5 vwo, Huygens Lyceum Eindhoven)

Hoewel een Nederlands team in twaalf edities nog nooit zoveel punten scoorde op de EGMO, was het na de bekendmaking van de scores allerminst zeker of het team met vier medailles thuis zou komen. Medaillewinnares Damaris: 'Het was lang spannend of 16 punten genoeg zou zijn voor een bronzen medaille, maar toen het duidelijk werd dat iedereen een medaille kreeg, waren we superblij.’ Zeer ervaren teamlid Allie deed al voor de vierde keer mee aan de EGMO en was desondanks ook erg onder de indruk: ‘Het was een onvergetelijk moment om dit als team samen te kunnen vieren.' De resultaten van Allie en Katya, die beiden vorig jaar al in de prijzen vielen, zijn veelbelovend voor volgend jaar, als zij opnieuw kans maken om Nederland te vertegenwoordigen.

In totaal ontvingen 57 van de 213 deelneemsters een bronzen medaille, 36 een zilveren medaille en 26 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement eindigde Nederland op de 26e plaats van de 55 deelnemende teams, boven onder andere Frankrijk, Italië en Spanje.

Het Nederlandse team werd begeleid door Gabriëlle Zwaneveld (masterstudent Universiteit Utrecht) en Wietze Koops (master-student Rijksuniversiteit Groningen en Radboud Universiteit Nijmegen).