Zesdeklasser Lance Bakker (16) uit Hoofddorp heeft de maximale score van 50 punten gehaald bij de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Lance haalde ook een perfecte score in de eerste en tweede ronde en mag zich daarmee winnaar noemen in de categorie klas 6, nipt voor Daniël van Westreenen uit Delft, die eveneens alle finaleopgaven foutloos wist op te lossen. Samen met de dertien andere prijswinnaars zullen Lance en Daniël gehuldigd worden tijdens de feestelijke uitreiking op 11 november. Ook vijfdeklasser Yanniek Nitescu uit Eindhoven en vierdeklasser Tobias Kristiansen uit Leiden krijgen dan de eerste prijs in hun categorie uitgereikt.

De drie winnaars vielen eerder ook al in de prijzen bij een wiskundewedstrijd: bij de Benelux Wiskunde Olympiade in mei sleepten Tobias en Yanniek een bronzen medaille in de wacht, Lance nam zelfs zilver mee terug uit België. Lance maakte deze zomer daarnaast deel uit van de Nederlandse afvaardiging bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Oslo. Het komende schooljaar gaan de drie winnaars, samen met nog 28 andere getalenteerde finaledeelnemers, weer een uitdagend trainingsprogramma volgen om zich voor te bereiden op de internationale wedstrijden.

Voor dit trainingsprogramma gaan de deelnemers niet alleen thuis aan de slag met lastige opgaven, ze krijgen ook veel nieuwe theorie en wedstrijdtactieken aangeleerd bij de maandelijkse trainingsdagen en -weekenden. In maart wordt met een selectietoets het team van 10 leerlingen geselecteerd dat wordt afgevaardigd naar de Benelux Wiskunde Olympiade in Luxemburg. Daarnaast zullen vier meisjes in april afreizen naar Slovenië voor de European Girls’ Mathematical Olympiad. In juli wacht tot slot de meest prestigieuze wedstrijd: de Internationale Wiskunde Olympiade, waarvoor zes selectiedeelnemers in Japan de Nederlandse eer mogen verdedigen.

Naast het trainingsprogramma organiseert de Nederlandse Wiskunde Olympiade het belofteprogramma. Dit programma is bedoeld voor scholieren die nog niet in de zesde klas zitten en met wat extra training volgend jaar wel het trainingsprogramma kunnen halen. Zo deden drie van de vijf prijswinnaars in de categorie klas 4 en lager vorig jaar mee aan dit programma. In het belofteprogramma, dat wat minder intensief is dan het trainingsprogramma, krijgen de deelnemers in wekelijkse inleveropgaven en twee trainingsdagen nieuwe stof en technieken aangeleerd waarmee ze lastige olympiadeproblemen kunnen oplossen. Voor het programma zijn dit jaar 31 finaledeelnemers uitgenodigd: twaalf uit klas 5, twaalf uit klas 4, vier uit klas 3 en drie uit klas 2.

Algemeen

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een wiskundewedstrijd voor scholieren, bestaande uit drie rondes. De opgaven vereisen weinig voorkennis, maar testen wel het wiskundig inzicht, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de deelnemers. Aan de eerste ronde, die in januari werd gehouden, deden 4388 leerlingen van 267 scholen uit heel Nederland mee, deels vanuit thuisquarantaine. Van iedere categorie (klas 4 en lager, klas 5 en klas 6) werden de best scorende deelnemers uitgenodigd voor de tweede ronde op 11 maart 2022. Deze ronde, waaraan 717 scholieren meededen, werd gehouden aan twaalf Nederlandse universiteiten.

Finale

De derde en laatste ronde werd op 16 september 2022 georganiseerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. De 142 deelnemers kregen vijf open opdrachten, waarvoor ze in totaal drie uur de tijd hadden. Een correct bewijs voor een opgave leverde tien punten op, maar ook met een deels correct bewijs of een goed vermoeden konden punten worden verdiend. Bij een gelijk aantal punten, zoals bij de nummers 1 en 2 van klas 6, bepaalde de score voor de tweede en eerste ronde de definitieve rangorde. Naast de winnaars krijgen ook de nummers 2 tot en met 5 van elke categorie een prijs. Een overzicht van deze vijftien prijswinnaars kunt u hieronder vinden. De prijzen bestaan uit een geldbedrag en een extra cadeau en worden beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Transtrend BV. De prijswinnaars en hun wiskundedocenten mogen trots zijn op deze knappe prestatie!

Categorie klas 6

nr fin 2e 1e Naam Woonplaats School
1 250 50 40 36 Lance Bakker Hoofddorp Katholieke SG Hoofddorp 
2 150 50 36 36 Daniël van Westreenen Delft Stanislascollege Delft
3 100 49 40 36 Mads Kok De Meern Utrechts Stedelijk Gymnasium
4 75 49 38 36  Hylke Hoogeveen Odijk Openbaar Lyceum Zeist
5 50 46 30 31 Ilkka Kramer Urmond  Trevianium Sittard

Categorie klas 5

nr fin 2e 1e Naam Woonplaats School
1 250 49 33 27 Yanniek Nitescu Eindhoven Huygens Lyceum Eindhoven
2 150 48 40 36 Allie Zong Veldhoven Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven 
3 100 38 34 36 Dagmar Tanck Hoogezand Praedinius Gymnasium Groningen 
4 75 37 26 29 Frank Rijper Zwanenburg Sancta Maria Haarlem
5 50 35 30 29 Bas Capel Deventer Gymnasium Apeldoorn 

Categorie klas 4 en lager

nr fin 2e 1e Naam Woonplaats Klas School
1 250 45 27 26 Tobias Kristiansen  Leiden 4 vwo Stedelijk Gymnasium Leiden
2 150 39 26 36 Naïm Hofstede  Makkum 2e klas thuisonderwijs 
3 100 31 34 31 Robert Stepanyan  Sittard  4 vwo Trevianium Sittard 
4 75 29 26 24 Josiah ’t Hart Groningen 3e klas Willem Lodewijk Gymnasium Groningen
5 50 28 38 34 Wendy Huang Eindhoven 4 vwo Huygens Lyceum Eindhoven