Oslo, NOORWEGEN - Bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Oslo heeft Casper Madlener (17) een spectaculaire prestatie neergezet door met 37 van de 42 punten 19e van de wereld te worden, ruimschoots voldoende voor een gouden medaille. Jelle Bloemendaal (18) en Kees den Tex (18) behaalden elk een bronzen plak, terwijl de andere drie deelnemers ieder met een eervolle vermelding thuis zullen komen.
De Internationale Wiskunde Olympiade is ’s werelds meest prestigieuze wiskundewedstrijd. Na twee jaar van coronabeperkingen konden dit jaar weer meer dan honderd landenteams bijeenkomen, in Oslo in Noorwegen. Op twee achtereenvolgende dagen kregen de scholieren drie opgaven voor hun kiezen die ook voor professionele wiskundigen erg lastig kunnen zijn. Zij kregen steeds vier en een half uur de tijd om de opgaven op te lossen, waarbij voor elke opgave zeven punten te verdienen waren.
De resultaten van de individuele leerlingen zijn als volgt:
- GOUD (37 punten) – Casper Madlener, 6 vwo, Leo Kannercollege Leiden
- BRONS (25 punten) – Jelle Bloemendaal, 6 vwo, Corlaer College Nijkerk
- BRONS (23 punten) – Kees den Tex, 6 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum
- EERVOL (21 punten) – Lars Pos, 6 vwo, Stadslyceum Groningen
- EERVOL (20 punten) – Mads Kok, 5 vwo, Utrechts Stedelijk Gymnasium
- EERVOL (19 punten) – Lance Bakker, 5 vwo, Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp
Een eervolle vermelding wordt gegeven aan de deelnemers die geen medaille hebben gehaald, maar wel minstens een van de zes opgaven foutloos hebben opgelost. Lars, Mads en Lance hadden er ieder zelfs twee of drie opgelost.
Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan ongeveer de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. In totaal namen 589 scholieren deel, waarvan de beste 44 een gouden medaille, de 101 besten daarna een zilveren en de volgende 140 deelnemers een bronzen medaille kregen. Bij de officiële sluitingsceremonie hebben de winnaars hun medaille in ontvangst genomen. De wedstrijd is gewonnen door China, gevolgd door Zuid-Korea en de Verenigde Staten; Nederland is met in totaal 145 punten 40e van de 104 deelnemende landen geworden.
Goudwinnaar Casper over zijn succes: "Ik was het meest blij met wat ik gevonden had bij opgave 6. Daardoor had ik bij elke opgave zo goed als een oplossing!" Medaillisten Kees, Jelle en Casper deden ook vorig jaar mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade, toen nog vanuit Egmond aan Zee. Jelle behaalde toen een bronzen medaille. Alle medaillisten hebben drie of vier jaar aan het uitgebreide trainingsprogramma van de Wiskunde Olympiade meegedaan. Vijfdeklassers Mads en Lance maken kans om ook volgend jaar afgevaardigd te worden naar de Internationale Wiskunde Olympiade en zullen vanaf september weer het trainingsprogramma volgen om zich voor te bereiden op de selectietoetsen. Als zij weer geselecteerd worden, mogen zij in Chiba, Japan, opnieuw de Nederlandse eer verdedigen.
Het Nederlandse team werd begeleid door Ward van der Schoot (Applied Cryptography and Quantum Applications, TNO), Johan Konter (Universiteit Leiden) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum).