LEUVEN, BELGIË – Dit weekend hebben Casper Madlener (17) uit Hoofddorp en Lars Pos (18) uit Groningen elk een gouden medaille behaald bij de Benelux Wiskunde Olympiade in Leuven, België. Zij werden tweede en derde na de Belgische deelneemster Zhichang Chen, die de wedstrijd foutloos wist te maken. Naast deze twee gouden medailles behaalde het Nederlandse team nog vijf zilveren en drie bronzen medailles. Voor het eerst in het veertienjarig bestaan van deze wedstrijd kwam daarmee iedere Nederlander met eremetaal thuis.
De Benelux Wiskunde Olympiade wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. Elk land vaardigt tien leerlingen af, die vierenhalf uur de tijd krijgen om individueel de vier lastige wedstrijdopgaven op te lossen. Voor elke opgave zijn zeven punten te verdienen. Na twee online edities kon de wedstrijd, waaraan ook een gastteam uit Zweden meedeed, dit jaar weer fysiek plaatsvinden. Voor de drie Benelux-landen waren er vijftien medailles te verdelen, waarvan er tien naar Nederland gingen, vier naar België en een naar Luxemburg.
De resultaten van de leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
- GOUD (23 punten) – Casper Madlener, 6 vwo, Leo Kanner College Leiden
- GOUD (22 punten) – Lars Pos, 6 vwo, Stadslyceum Groningen
- ZILVER (21 punten) – Mads Kok, 5 vwo, Utrechts Stedelijk Gymnasium
- ZILVER (19 punten) – Lance Bakker, 5 vwo, Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp
- ZILVER (19 punten) – Daan de Groot, 5 vwo, Dr. Nassau College Quintus Assen
- ZILVER (19 punten) – Kees den Tex, 6 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum
- ZILVER (17 punten) – Felix Hamoen, 4 vwo, Leidsche Rijn College Utrecht
- BRONS (11 punten) – Wouter Zandsteeg, 5 vwo, Bataafs Lyceum Hengelo
- BRONS (9 punten) – Tobias Kristiansen, 3 vwo, Stedelijk Gymnasium Leiden
- BRONS (9 punten) – Yanniek Nitescu, 4 vwo, Huygens Lyceum Eindhoven
Met de totaalscore van 169 punten wist Nederland niet alleen in aantal medailles, maar ook in puntentotaal België (94 punten) en Luxemburg (27 punten) ruimschoots te verslaan.
Opgave 2 ging over mieren die zich met constante snelheid over de getallenlijn bewegen, niet noodzakelijkerwijs allemaal even snel en ook niet per se in dezelfde richting. De opdracht hierbij was om het verband vast te stellen tussen enerzijds het maximale aantal botsingen tussen die mieren en anderzijds het aantal mieren, gegeven dat het totale aantal botsingen eindig is. Deze combinatoriek-opgave was voor alle deelnemende landen duidelijk de lastigste opgave. Goudenmedaillewinnaars Casper en Lars, die beiden op de andere drie opgaven slechts één van de 21 punten lieten liggen, zijn er nog steeds door gefascineerd. Casper: “De moeilijkheid was dat je niet met één slim idee een mooie elegante oplossing kon maken. Ik ga er thuis nog eens beter naar kijken of ik er iets van kan maken door de mieren door elkaar heen te laten lopen.” En Lars: “Je kon nuttige dingen afleiden over de eindsituatie en dan met tijdsymmetrie dus ook over de beginsituatie, door de mieren terug in de tijd te laten lopen.” Alleen de Belgische Zhichang Chen wist deze opgave volledig te kraken; nummer 2 was de Nederlandse zilverenmedaillewinnaar Kees den Tex met 5 punten voor deze hersenkraker.
Het Nederlandse team werd begeleid door Johan Konter (Universiteit Leiden), Wietze Koops (masterstudent Rijksuniversiteit Groningen en Radboud Universiteit Nijmegen) en Nils Van de Berg (masterstudent Universiteit Utrecht).