Het Nederlandse team in de duinen bij Egmond aan Zee. V.l.n.r.: Maud, Allie, Samantha en NaomiEGMOND AAN ZEE – Allie Zong uit Veldhoven heeft deze week bij de tiende European Girls’ Mathematical Olympiad een bronzen medaille veroverd. Aan deze wedstrijd voor middelbare scholieres deden 213 meisjes uit 37 Europese en 18 niet-Europese gastlanden mee. De vijftienjarige Allie, die zelf pas in de derde klas zit, zette een knappe prestatie neer door 149 van deze meisjes achter zich te laten.  

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond plaats van 10 tot 15 april. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. De leerlingen kregen op elk van de twee wedstrijddagen drie zeer pittige wiskundeopgaven om op te lossen (opgaven dag 1, opgaven dag 2). Hiervoor kregen ze beide dagen vier en een half uur de tijd. Net als vorig jaar vond het evenement niet plaats in het organiserende land, Georgië, maar als wedstrijd-op-afstand. De Nederlandse deelneemsters namen deel vanuit Egmond aan Zee.  

Voor iedere opgave waren zeven punten te verdienen. De Nederlandse deelneemsters hebben de volgende resultaten behaald:  

  • 13 punten – BRONS: Allie Zong (15 jaar, Veldhoven, 3e klas, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven 
  • 3 punten: Samantha Li (18 jaar, Nuenen, 6 vwo, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven) 
  • 3 punten: Naomi Zwaneveld (18 jaar, Den Haag, 6 vwo, Montaigne Lyceum Den Haag) 
  • 2 punten: Maud van Bokhoven (18 jaar, Bemmel, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen) 

Medaillewinnares Allie, die al twee jaar deelneemt aan het trainingsprogramma van de Wiskunde Olympiade, stond vrij nuchter in de wedstrijd: "Ik ben niet per se voor een medaille gegaan, maar dacht: ik doe gewoon mijn best en dan zien we wel wat er gebeurt. Gelukkig waren de opgaven heel leuk en zat ik vol met ideeën. Na viereneenhalf uur was ik natuurlijk nog lang niet klaar. Ik ben heel blij en verrast met de medaille! En het was erg gezellig om als Nederlands team bij elkaar te zijn; in veel andere landen werd vanuit huis meegedaan." Het resultaat van Allie is veelbelovend; zij maakt nog drie jaar lang kans om Nederland te vertegenwoordigen, niet alleen bij de EGMO maar ook bij het wereldkampioenschap Wiskunde onder de 20: de Internationale Wiskunde Olympiade. 

In totaal ontvingen 52 van de 213 deelneemsters een bronzen medaille, 30 een zilveren medaille en 27 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement haalde Nederland een 35e plaats van de 55 deelnemende teams. Naast Europese teams deden ook gastteams mee uit onder andere Australië, Costa Rica en India.  

Het Nederlandse team werd begeleid door Gabriëlle Zwaneveld (student Technische Universiteit Delft) en Dirk van Bree (promovendus Universiteit Utrecht).