Foto: CBS, Sjoerd van der Hucht.

Op vrijdag 24 januari vond de negende editie van de Wiskunde Olympiade voor Bedrijven plaats bij Noordhoff op de Secoya-campus te Utrecht. Hier namen 83 deelnemers verdeeld over 28 teams van diverse bevriende bedrijven en instellingen het tegen elkaar op. De middag begon met een hartelijk welkomstwoord van Rob Houtenbos, uitgever wiskunde van Noordhoff.

Bij de wedstrijd kregen de deelnemers een uur de tijd om zich te buigen over de acht A-opgaven en de vier B-opgaven van de landelijke eerste ronde van de Wiskunde Olympiade. Daarnaast heeft iedereen nog zijn of haar tanden gezet in een opgave van het niveau van de finale van de Wiskunde Olympiade, zie opgave en uitwerking. In totaal waren er 46 punten te behalen: 36 in deel 1 en 10 in deel 2.

Allard Veldman van CrossmarX en Erik van Holland van ORTEC zetten een ongelofelijke prestatie neer door alle vragen foutloos te beantwoorden. Na het spelen van een shoot-out kwam daarbij net als vorig jaar Allard Veldman als winnaar uit de bus; de eervolle tweede plaats was voor Erik van Holland. De nummers 3 en 4 waren respectievelijk Eugène van der Pijll van CBS en Declan Gorey van Optiver met elk 44 punten.

In het teamklassement ging de 1e prijs net als de afgelopen twee edities naar het team van Optiver, dat dit jaar bestond uit Yan Zhao, Prasad Chebolu en Declan Gorey. Samen behaalden zij 122 punten. Het team van ORTEC bestaande uit Erik van Holland, Kamiel Cornelissen en Sven Polak werd tweede met 105 punten, terwijl het tweede team van ABN AMRO Bank, bestaande uit Jeroen Wiemer, Erik Lindgren en Hakan Guldas, derde werd met 100 punten.

Het CBS schreef ook een nieuwsbericht over de Wiskunde Olympiade voor Bedrijven, deze is hier te vinden. 

De volgende editie van de Wiskunde Olympiade voor Bedrijven is op vrijdagmiddag 22 januari 2021.