Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Nieuwsarchief

OISTERWIJK – Het team dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Roemenië is dit weekend geselecteerd. Om zich te plaatsen moesten de zes veelbelovende middelbare scholieren in een zware selectie ruim 10.000 anderen achter zich laten. De teamleden nemen het in juli op tegen wiskundetalenten uit meer dan honderd andere landen.

Afgelopen week vond op Landgoed De Rosep in Oisterwijk de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Dertien winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die als beste overbleven uit meer dan 10.000 scholieren, streden hier om een plek in het zeskoppige Nederlandse team. De definitieve selectie werd bepaald door drie selectietoetsen aan het eind van het trainingskamp, dat mede mogelijk werd gemaakt door de Rabobank en Landgoed De Rosep. De volgende leerlingen kwamen als beste uit de bus:

  • Nils van de Berg (18 jaar, Oosterhout (NB), 6 vwo, Sint-Oelbertgymnasium Oosterhout NB)
  • Szabi Buzogany (18 jaar, Amersfoort, 5 vwo, Corderius College Amersfoort)
  • Thomas Chen (16 jaar, Den Haag, 6 vwo, Gymnasium Haganum Den Haag)
  • Jovan Gerbscheid (15 jaar, Amsterdam, 4 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
  • Jippe Hoogeveen (15 jaar, Odijk, 4 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • Matthijs van der Poel (17 jaar, IJsselstein, 5 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)

Als winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat mee:

  • Richard Wols (15 jaar, Ruinen, 5 vwo, CSG Dingstede Meppel)

Deze prijs is bestemd voor een jong aanstormend talent en wordt beschikbaar gesteld door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld en bestaat uit opgaven die ook professionele wiskundigen nog behoorlijk lastig vinden. De zes teamleden zijn allemaal al meerdere jaren aan het trainen om bij deze wedstrijd hoge ogen te kunnen gooien. Voor twee teamleden leidde dit vorig jaar ook al tot succes bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Rio de Janeiro: Matthijs van der Poel behaalde hier een zilveren medaille terwijl Nils van de Berg een eervolle vermelding ontving. 

Het team vertrekt op 29 juni van Schiphol naar Roemenië en heeft daar eerst een trainingskamp om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 7 tot 14 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen.

logo

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

English information English Information

word Vriend

Agenda

finale
16 september 2022

bekendmaking winnaars
14 oktober 2022

prijsuitreiking
11 november 2022

1e ronde
16-26 januari 2023

2e ronde
10 maart 2023

Uitgebreidere agenda

Partners

TU/e

 

 

 
UL

 

ORTEC

Rabobank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optiver