Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Nieuwsarchief

Het Nederlandse EGMO-team. Van links naar rechts: coach Milan Lopuhaä, Eva van Ammers, Kirsten Peeters, Christel van Diepen en Elise Sänger.MINSK, WIT-RUSLAND – Op de vierde European Girls’ Mathematical Olympiad heeft het Nederlandse team een gedeelde zestiende plaats behaald. Twee Nederlandse wiskundetalenten behaald een eervolle vermelding. Eva van Ammers (17) uit Amsterdam en Elise Sänger (17) uit Baarn wisten beiden één van de zes moeilijke wiskundeopgaven op te lossen en lieten daarmee een grote groep deelneemsters achter zich.

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond van 14 tot 20 april plaats in Minsk, Wit-Rusland. Tijdens deze wedstrijd, die jaarlijks wordt georganiseerd om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten, kregen de leerlingen op elk van de twee wedstrijddagen drie zeer pittige wiskundeopgaven om op te lossen. Hiervoor kregen ze beide dagen vier en een half uur de tijd.

Voor iedere opgave waren zeven punten te verdienen. De Nederlandse deelneemsters hebben de volgende resultaten behaald:

  • 10 punten – eervolle vermelding: Eva van Ammers (17 jaar, Amsterdam, 6 vwo, Spinoza Lyceum Amsterdam)
  • 9 punten – eervolle vermelding: Elise Sänger (17 jaar, Baarn, 6 vwo, Het Baarnsch Lyceum)
  • 4 punten: Kirsten Peeters (16 jaar, Rhenen, 5 vwo, RSG Pantarijn Wageningen)
  • 2 punten: Christel van Diepen (14 jaar, Malden, 3e klas, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)

De twee Nederlandse topdames vielen maar net buiten de medailles; voor een bronzen medaille waren 11 punten nodig. In totaal ontvingen 30 van de 109 deelneemsters een bronzen medaille, 18 een zilveren medaille en 12 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement haalde Nederland een 16e plaats van de deelnemende Europese landen, gedeeld met Zwitserland. In totaal deden 30 teams mee, waaronder enkele gastteams uit onder meer de Verenigde Saten, Japan en Mexico. Het landenklassement werd aangevoerd door Oekraïne, gevolgd door de Verenigde Staten en Servië.

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag) en Milan Lopuhaä (Radboud Universiteit Nijmegen).

logo

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

English information English Information

word Vriend

Agenda

finale
16 september 2022

bekendmaking winnaars
14 oktober 2022

prijsuitreiking
11 november 2022

1e ronde
16-27 januari 2023

2e ronde
10 maart 2023

Uitgebreidere agenda

Partners

TU/e

 

 

 
UL

 

ORTEC

Rabobank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optiver