IMO2012-team Nederland heeft geschiedenis geschreven bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Argentinië door twee gouden medailles binnen te halen. Van de 42 keer dat Nederland heeft meegedaan, heeft het slechts twee keer eerder een gouden medaille gewonnen: één in 1983 en één in 1977. Het team, bestaande uit de zes beste middelbare scholieren van Nederland, won in Argentinië verder drie bronzen medailles en een eervolle vermelding. Nederland werd daarmee 22ste van de honderd deelnemende landen en liet alle andere West-Europese landen achter zich.

 

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 9 tot 15 juli plaats in Mar del Plata, Argentinië. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. Jeroen Huijben en Jetze Zoethout wisten beiden maar liefst vier van de zes opgaven foutloos op te lossen, een uitzonderlijke prestatie. Ze behaalden daarmee elk een gouden medaille.

 

 

De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

· 28 punten – goud: Jeroen Huijben (16 jaar, Goirle, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)

· 28 punten – goud: Jetze Zoethout (17 jaar, Goutum, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden)

· 17 punten – brons: Jeroen Winkel (15 jaar, Nijmegen, 4 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)

· 15 punten – brons: Matthijs Lip (16 jaar, Hardinxveld-Giessendam, 5 vwo, Gymnasium Camphusianum Gorinchem)

· 14 punten – brons: Guus Berkelmans (18 jaar, Amstelveen, 6 vwo, Barlaeus Gymnasium Amsterdam)

· 13 punten – eervolle vermelding: Michelle Sweering (15 jaar, Krimpen aan den IJssel, 4 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)

 

In totaal ontvingen van de 548 deelnemers 138 een bronzen medaille, 88 een zilveren medaille en 51 een gouden medaille. Het officieuze landenklassement werd aangevoerd door Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten.

 

 

“We zien een toenemende belangstelling voor de Wiskunde Olympiade, zowel vanuit leerlingen en scholen als vanuit sponsors,” aldus Jelle Loois, die als waarnemer mee was namens het bedrijf ORTEC, partner van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. “De laatste jaren is het trainingsprogramma voor de kandidaten behoorlijk geïntensiveerd en geprofessionaliseerd. De laatste week voor de wedstrijd was er nog een extra trainingsweek in Buenos Aires samen met het nationale team van Nieuw-Zeeland. Het is fantastisch dat deze inspanningen zo duidelijk hun vruchten afwerpen.”