Nieuwsarchief

Op vrijdag 16 september werd de finale gehouden op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

 

De finale sloot een reeks van drie wedstrijdmomenten af. Aan de eerste ronde, die in februari werd gehouden, deden ruim 5200 leerlingen mee. De 800 beste deelnemers gingen door naar de regionale tweede ronde, die werd gehouden op tien Nederlandse universiteiten. Voor de landelijke finale werden 149 deelnemers uitgenodigd. Uiteindelijk bogen 142 wiskundetalenten zich over de vijf uitdagende finaleopgaven.

De vijf best presterende deelnemers in iedere deelnemerscategorie worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in november. Samen met nog tien hoog scorende deelnemers komen zij in een trainingsprogramma voor de International Mathematical Olympiad (IMO), die volgend jaar in Argentinië wordt gehouden. Uiteindelijk wordt uit de trainingsgroep van 25 deelnemers de zeskoppige Nederlandse IMO-afvaardiging geselecteerd.

 

Afgelopen zomer was Nederland gastland van de IMO. Het thuisteam deed het goed: met twee zilveren en drie bronzen medailles hebben ze de lat voor de volgende afvaardiging hoog gelegd.

 

De organisatie was positief verrast door het grote aantal ouders en leraren dat met de deelnemers was meegekomen. Voor deze groep gaf Johan van Leeuwaarden, onderzoeker en docent aan de TU/e, een workshop met als titel "kansrekening, simulatie en schaalvoordelen".

 

  • Opgaven en uitwerkingen
  • Foto's van de wedstrijd
  • Een video van Jaap Meijer, ouder van een van de drie deelnemers van het Johannes Fontanus College uit Barneveld:
    Video Jaap Meijer