Nieuwsarchief

Het Nederlandse team op de eerste wedstrijddag. Bij het raam van voor naar achter: Kees, Hylke Jelle. Bij banner van voor naar achter: Thian, Casper, Kevin.Egmond aan Zee, NEDERLAND – Op de dag dat in Tokio de Olympische Spelen zijn geopend, is de Internationale Wiskunde Olympiade ten einde gekomen. Hylke Hoogeveen (16) uit Odijk en Jelle Bloemendaal (17) uit Hooglanderveen hebben hier beiden een bronzen medaille gehaald. Voor Nederland, dat werd vertegenwoordigd door Hylke, Jelle en nog vier getalenteerde middelbare schoolleerlingen, waren er naast de medailles ook drie eervolle vermeldingen. De Internationale Wiskunde Olympiade werd gecoördineerd vanuit Sint-Petersburg, Rusland, maar vond voor het Nederlandse team als wedstrijd-op-afstand plaats in Egmond aan Zee.

De Internationale Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor teams van zes scholieren uit ongeveer honderd landen. Normaal gesproken vindt dit zevendaagse evenement plaats in het organiserende land – dit jaar had dat in Sint-Petersburg, Rusland, zullen zijn – maar vanwege het coronavirus is besloten het evenement als wedstrijd-op-afstand plaats te laten vinden. Er was videosurveillance vanuit Rusland en er waren onafhankelijke waarnemers in alle deelnemende landen. Leerlingen werkten, op een centrale plek in hun eigen land, op twee achtereenvolgende wedstrijddagen individueel aan in totaal zes opgaven van hoog wiskundig niveau. Op elke wedstrijddag kregen ze hiervoor vier en een half uur de tijd en voor elke opgave konden ze zeven punten verdienen.

De resultaten van de individuele leerlingen zijn als volgt:

  • 14 punten – BRONS: Hylke Hoogeveen (16 jaar, Odijk, 4 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • 13 punten – BRONS: Jelle Bloemendaal (17 jaar, Hooglanderveen, 5 vwo, Corlaercollege Nijkerk)
  • 11 punten – Eervolle vermelding: Kevin van Dijk (17 jaar, Oeffelt, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
  • 10 punten: Casper Madlener (16 jaar, Hoofddorp, 5 vwo, Leo Kanner College Leiden)
  • 9 punten – Eervolle vermelding: Thian Tromp (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Chr. Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden)
  • 8 punten – Eervolle vermelding: Kees den Tex (17 jaar, Naarden, 5 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum

Een eervolle vermelding wordt gegeven als een leerling geen medaille behaalt, maar wel minimaal één van de zes opgaven volledig oplost.

Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan ongeveer de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 619 deelnemers kregen de beste 52 een gouden medaille, de 103 besten daarna een zilveren en de volgende 148 deelnemers een bronzen medaille. Hoewel de sluitingsceremonie van de Olympiade vandaag plaatsvindt, zullen de medaillewinnaars nog even geduld moeten hebben. De medailles zullen zij via de post ontvangen. In het landenklassement eindigde Nederland op de 47e plaats van de 107 deelnemende landen. Net als vorig jaar werd het landenklassement aangevoerd door China, dat op flinke afstand gevolgd werd door gastland Rusland.

Alle zes Nederlandse deelnemers deden dit jaar voor het eerst mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade. Het behalen van twee bronzen medailles is dan ook een knappe prestatie. Hylke, Jelle, Casper en Kees zullen aankomend jaar een stevig trainingsprogramma volgen om zich volgend jaar opnieuw te kwalificeren voor het Nederlandse team. Als dit ze lukt, mogen zij volgend jaar in Noorwegen opnieuw proberen een mooie prestatie neer te zetten voor Nederland.

Het Nederlandse team werd begeleid door Ward van der Schoot (University of Cambridge), Johan Konter (Stockholm University) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum).