EGMOND AAN ZEE – Het Nederlandse team heeft deze week het maximale aantal van zes medailles gewonnen op de eerste editie van de Cyberspace Mathematical Competition. Jippe Hoogeveen behaalde 48 van de 56 punten; daarmee werd hij gedeeld 14e van de 553 deelnemers, wat goed was voor een gouden medaille. Jesse Fitié en Jovan Gerbscheid behaalden elk een zilveren plak, terwijl Hanne Snijders, Rafaël Houkes en Tjeerd Morsch elk een bronzen medaille in de wacht sleepten.

De Cyberspace Mathematical Competition vond op 13 en 14 juli plaats in alle deelnemende landen. Deze is in het leven geroepen toen duidelijk werd dat de Internationale Wiskunde Olympiade voorlopig geen doorgang zou vinden wegens de coronapandemie. De leerlingen kregen hier acht opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, verdeeld over twee wedstrijddagen. Op elke wedstrijddag kregen ze hiervoor vijf uur de tijd en voor elke opgave konden ze zeven punten verdienen. De resultaten van de individuele leerlingen zijn als volgt:

  • 48 punten – GOUD: Jippe Hoogeveen (17 jaar, Odijk, 6 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • 41 punten – ZILVER: Jesse Fitié (18 jaar, Rijswijk, 6 vwo, Maerlant-Lyceum Den Haag)
  • 38 punten – ZILVER: Jovan Gerbscheid (17 jaar, Amsterdam, 6 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
  • 33 punten – BRONS: Hanne Snijders (18 jaar, Rotterdam, 6 vwo, Marnix Gymnasium Rotterdam)
  • 28 punten – BRONS: Rafaël Houkes (18 jaar, Leiden, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Leiden)
  • 24 punten – BRONS: Tjeerd Morsch (18 jaar, Amersfoort, 6 vwo, Corderius College Amersfoort)

Net als bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt bij de Cyberspace Mathematical Competition aan maximaal de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 553 deelnemers kregen de beste 63 een gouden medaille, de 80 besten daarna een zilveren en de volgende 130 deelnemers een bronzen medaille. In het landenklassement eindigde Nederland op de 26e plaats van de 75 landen. Het landenklassement werd aangevoerd door de teams van Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Nederland deed met 6 leerlingen mee; andere landen ook wel met 7 of 8. In een ranglijst met enkel de top-6 per land zou Nederland op de 20e plaats zijn geëindigd. Zie het volledig scoreoverzicht voor meer informatie.

Jippe, Jesse, Jovan en Hanne vielen al eerder in de prijzen bij grote internationale wiskundewedstrijden voor scholieren. Jesse behaalde vorig jaar brons bij de Internationale Wiskunde Olympiade in het Verenigd Koninkrijk; Jippe en Jovan behaalden zelfs al twee keer brons: vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk en het jaar daarvoor in Roemenië. Hanne behaalde al twee keer brons bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes.

Met deze veelbelovende resultaten op zak zijn de verwachtingen hooggespannen voor de Internationale Wiskunde Olympiade 2020. Hier zullen op 21 en 22 september dezelfde zes teamleden Nederland vertegenwoordigen. Deze wedstrijd zou oorspronkelijk in St. Petersburg, Rusland plaatsvinden, maar vindt nu ook plaats als wedstrijd-op-afstand in alle afzonderlijke deelnemende landen.

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum) en Jeroen Huijben (Universiteit van Amsterdam).